preloader

Σχεδίαση ψηφιακών γραφικών

Περιγραφή

Το οπτικό μήνυμα που μεταφέρει μία δυσδιάστατη επιφάνεια, όπως ένα έντυπο ή μια οθόνη, είναι αποτέλεσμα της διάταξης της πληροφορίας στον συγκεκριμένο κάθε φορά χώρο. Ο τρόπος που το ανθρώπινο µάτι κινείται στο δυσδιάστατο επίπεδο, και κατ’ επέκταση συλλαμβάνει την πληροφορία, υποδεικνύεται από τον σχεδιασμό, δηλαδή την οργάνωση των οπτικών στοιχείων όπως χρώμα, εικόνες, κείμενα, διανυσματικά γραφικά κ.ά. Ο σκοπός του μαθήματος είναι να εκπαιδεύσει τις φοιτήτριες και τους φοιτητές σε ζητήματα σχεδιασμού και επεξεργασίας ψηφιακών γραφικών. Το μάθημα, δομημένο σε θεωρητικές διαλέξεις και πρακτικές ασκήσεις, εστιάζει στην οργάνωση των οπτικών στοιχείων σε ένα έντυπο ή μια οθόνη, και στην ψηφιακή επεξεργασία γραφικών με αντίστοιχο λογισμικό. Το μάθημα, λόγω και της εργαστηριακής του φύσης έχει υποχρεωτικές παρακολουθήσεις και λόγω των περιορισμένων θέσεων στον χώρο του εργαστηρίου απαιτείται εγγραφή σε φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην αρχή του εξαμήνου.

Βιβλιογραφία 

Φραγκόπουλος Μίλτος, 2006. Εισαγωγή στην ιστορία και τη θεωρία του graphic design: Μια μικρή ανθολογία. ISBN: 960-6654-09-5| Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο 21285

Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση του μαθήματος θα γίνεται βάσει πέντε (5) εργασιών, οι οποίες θα παραδίδονται κατά τη διάρκεια του εξαμήνου και θα έχουν βαρύτητα 15% στη συνολική βαθμολογία η κάθε μία, καθώς και μιας γραπτής εξέτασης με βαρύτητα 25% στη συνολική βαθμολογία (15%Χ5+25%=100%). Οι εργασίες θα αφορούν μία συγκεκριμένη οπτική σύνθεση που θα ορίζεται κάθε φορά. Η βαθμολόγηση σε κάθε εργασία θα προκύπτει από την ορθή τήρηση των ζητούμενων προδιαγραφών, καθώς και από τη συνολική απόδοση της σχεδίασης.