preloader

Ανάκτηση και Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων (Big Data)

Σύνοψη του Περιεχομένου του Μαθήματος
Το παρόν μάθημα θα παρουσιάσει το πεδίο της ανάκτησης και ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων (Big Data) υπό το πρίσμα των επιπτώσεων και της αξίας που έχει για τη Δημοσιογραφία και την Επικοινωνία. Αρχικά, θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι βασικές τεχνολογικές αρχές και μέθοδοι ανάκτησης και ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων, και στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν μια σειρά από επιμέρους εφαρμογές στο πεδίο της Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας, ενώ θα παρουσιαστούν και οι προκλήσεις που προκύπτουν λόγω της ευρείας εφαρμογής τέτοιων τεχνολογιών. Ενδεικτικά, θα καλυφθούν οι ακόλουθες θεματικές περιοχές:

  • Ανάλυση και Ανάκτηση Πολυμεσικών Δεδομένων
  • Κοινωνικά Δίκτυα: Αναπαράσταση & Ανάλυση
  • Δομημένη Γνώση Μεγάλης Κλίμακας: Wikipedia
  • Τεχνικές Ανάλυσης ΜΔ / Τεχνητή Νοημοσύνη
  • Οπτικοποίηση Δεδομένων
  • Ανίχνευση Τάσεων και Γεγονότων
  • Μελέτη και Πρόβλεψη Εκλογικών Αποτελεσμάτων
  • Παραπληροφόρηση και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
  • Προσωπικά Δεδομένα και Ιδιωτικότητα

Η αξιολόγηση του μαθήματος θα πραγματοποιηθεί μέσα από εργασίες.

Σύντομο Βιογραφικό του Διδάσκοντα
Ο κ. Αναστάσιος Δρόσου έλαβε το Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Η/Υ από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2004. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές ως Μηχανικός Επικοινωνιών με έμφαση στα Ηλεκτρονικά Επικοινωνιών στο Πολυτεχνείο του Μονάχου (TUM), ενώ έλαβε το διδακτορικό τίτλο σπουδών του Ηλεκτρολόγου & Ηλεκτρονικού Μηχανικού στον τομέα της επεξεργασίας του σήματος από το Imperial College του Λονδίνου

Το 2005 και μεταξύ των ετών 2009-2019 εργάστηκε ως (μεταδιδοκτορικός) ερευνητικός συνεργάτης με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), όπου πλεόν κατέχει θέση του Ερευνητή Βαθμίδας Γ’.

Στην πρότερη επαγγελματική εμπειρία συγκαταλέγονται και δράσεις όπως η συμμετοχή του ως εξωτερικός συνεργάτης/σύμβουλος σε έργα βιομηχανίας μεγάλων εταιριών του εξωτερικού (BlackRock, GSA Capital, κλπ.), όσο και ως βοηθός έρευνας στις έδρες Νανοτεχνολογίας και Αυτοματισμού για τη σχεδίαση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (E.D.A.) του Πολυτεχνείου του Μονάχου. καθώς και στην εταιρία Infineon Technologies AG. München. Επι διετίας έιχε διετελέσει ως επιστημονικός συνεργάτης και στο Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης «Ορμύλια».

Ο Αναστάσιος Δρόσου έχει εργαστεί τόσο στη διαχείριση όσο και στην ανάπτυξη/υλοποίηση πλήθους ερευνητικών έργων, τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών (6ο & 7ο κοινοτικό πλαίσιο; Ορίζοντας 2020, Συνεργασία, κλπ.).

Τα τελευταία χρόνια, ο Αναστάσιος Δρόσου έχει εστιάσει την προσοχή του στην περιοχή της Τεχνητής Νοημοσύνης για την συλλογή & ανάλυση μεγάλων δεδομένων για την πρόγνωση & υποβοήθηση λήψης αποφάσεων, έχοντας συνεισφέροντας τόσο ερευνητικά όσο και τεχνικά σε πλήθος Ερευνητικών Έργων όπως το NEMESYS, FORTIKA & SerIoT (κυβερνοασφάλεια), το Scan4Reco (πολιτισμός), το RESOLUTE & MyTRac (μεταφορές), το SDN-microSense (ενέργεια), το 5G-Routes & 5G-Monarch (τηλεπικοινωνίες), το eTapas (e-Governance), κλπ. καθώς και πληθώρα βιομηχανικών έργων στους παραπάνω τομέις αλλα και τομείς όπως Industry 4.0, πολυμέσα, κλπ. Τέλος, έχει συμμετέχει στη συγγραφή περισσότερων από 90 άρθρων σε περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων & κεφαλαίων βιβλίων.